Hva er en kredittsjekk

Kredittsjekk eller kredittvurdering. To ord med samme betydning. Les mer om hva en kredittsjekk egentlig betyr.

Hva er en kredittsjekk?

Når du søker om lån, kredittkort, ønsker å kjøpe varer på kreditt eller flytte mobilabonnementet ditt, så vil det bli foretatt en kredittsjekk. Er en praksis som de aller fleste banker og aktører utfører når du søker om en vare eller tjeneste, som innebærer en kreditt. Med en kredittsjekk vil kredittgiveren foreta en vurdering av din økonomi, med bakgrunn i de tall som finnes i de offentlige registre. Tallene kommer fra blant annet Brønnøysundregistrene, Skattedirektoratet, Inkassoselskaper og Norsk Eiendomsinformasjon.

Kredittrating selskapet samler informasjon

Informasjonen blir samlet i kredittrating selskaper. Blant disse er Experian, Lindorff Bisnode og Soliditet. Disse tre er de største selskapene. Her kan du også sjekke deg selv og se hvilken rating du kommer ut med. Gå inn på nettsiden deres og les mer. Ethvert selskap som skal foreta en kredittsjekk, vil hente informasjon hos en av disse tre kredittrating selskapene. Det de først og fremst ser på er din inntekt de foregående år og hvilken gjeld du har. Ut fra disse tallene blir det avgjort om du er kredittverdig eller ikke. Er du kredittverdig vil neste skritt være å bedømme hvor mye du kan låne eller motta i kreditt.

Når noen foretar en kredittsjekk av økonomien din, skal du motta et gjenpartsbrev. Dette er i henhold til norsk lovgivning. Her skal det stå hvilket selskap som har spurt etter din finansielle informasjon. Om du ikke skjønner hvem det er som har foretatt denne kredittsjekken, bør du ta kontakt med selskapet. Det er ikke lov foreta slik kredittsjekk uten at du har gitt tillatelse til dette.

Innhenting av økonomisk informasjon om deg

contract-945619_1920

Når du søker om et lån eller et kredittkort, så vil långiveren innhente informasjon om din økonomi. Ut fra resultatet av denne kredittsjekken, vil du ende opp med en kredittscore. Dette er et tall mellom 1 til 100. Hos kredittrating selskapene betyr et høyt tall at du har en god kredittverdighet og du vil som oftest få godkjent søknaden din. Din kredittscore fastsettes ut fra inntekten din og siste års selvangivelse. Utover dette vil de sjekke om du har gjeld, om du har byttet adresse ofte og om du har betalingsanmerkninger. Har du fått en anmerkning vil du som regel få avslag på søknaden din, da dette trekker mye ned på din score. Alle tall som er tilgjengelig i offentlige registre, vil bli brukt til å fastsette din kredittscore.

Det finnes flere ulike krav til en kredittscore. Avhengig av hvilken type kreditt du søker, vil det også være høyere eller lavere krav til antall poeng du må oppnå for at din søknad skal bli godkjent. De ulike kredittyper blir inndelt i ulike kategorier. Det er derfor forskjell på antall poeng du trenger innen kategorien telecom og kategorien forbrukslån. Kanskje du trenger en kredittscore på 80 for å få godkjent ditt nye mobilabonnement. Men skal du ha godkjent søknaden om et forbrukslån, da trenger du en score på 90.

Hva kan jeg gjøre for å forbedre min kredittscore?

Det verste for din kredittscore er en betalingsanmerkning. Har du fått en slik, bør du se om ikke det er mulig å slette den. Da vil du få en langt bedre rating. En annen ting du kan gjøre er å skaffe deg en betalingshistorikk. Dette er noe som også teller mye i en kredittsjekk. Det enkleste er å skaffe seg et kredittkort. Betaler du regningen til tiden hver måned, så vil du få en god betalingshistorikk og dette er verdifull informasjon for de som driver med kredittvurdering.

En siste ting er å øke forskjellen mellom inntekter og utgifter. Dette kan du enten gjøre ved å få en større inntekt. Kanskje du allerede har fått dette på grunn av ny jobb eller en lønnsforhøyelse. Da bør du huske på å gi beskjed om dette til dem du søker kreditt hos. Dette er informasjon som ikke er offentlig tilgjengelig før året etter. Men kan du dokumentere større inntekt, så er dette med på å skaffe deg en bedre rating.

about author

Mira

post@spanialeiebil.no

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.