Tips før du kjøper på kreditt

Kreditt er en lettvint og bra løsning når man skal betale store summer på en gang, utsette betalingen til senere eller betale ned over en lengre periode. For mange nordmenn så er kredittkortet en redning i hverdagen, mens det for andre igjen bare er en smartere måte å betale på. Så lenge man behandler og bruker et kredittkort på riktig måte, så koster det deg svært lite eller ingenting (og kan faktisk spare deg for penger), samtidig som det er en tryggere måte å handle på. Her er noen gode tips som du bør følge før du kjøper på kreditt.

 

Planlegg nedbetalingen fra dag én

Den typiske feilen mange gjør når de skal kjøpe på kreditt, er at de ikke tenker på at pengene skal betales tilbake. Man har tross alt mellom 40 og 50 dager med rentefri betalingsutsettelse, så det er kanskje ikke så rart, men det nytter allikevel ikke å tenke på den måten. Her er man nødt til å være klar over at regningen kommer, slik at man ikke kjøper seg en sofa til 15 000 på kreditt og «glemmer» at man hadde kjøpt den to måneder senere. Nettopp slike dårlige planlagte kjøp er det som gjør at søkerlisten til TV3s populære program Luksusfellen er meget lang.

Her må du altså tenke at «dette kjøpet betaler jeg tilbake ved neste lønn» eller sette opp en fornuftig nedbetalingsplan som ikke koster alt for mye i form av renter og gebyrer. Den enkle huskeregelen er: Jo lengre tid du bruker på å betale ned kreditten, jo dyrere vil det bli for deg totalt sett.

day-planner-828611_1920

Lang nedbetalingstid? Velg riktig kredittkort

Har du en plan om å handle noe på avbetaling der du betaler ned over flere måneder, så er det viktig at du velger riktig kredittkort. Først og fremst bør du vurdere om dette er en oppgave som heller bør gjøres av et forbrukslån, der renten normalt sett er lavere. Snakker vi om en sum på over 50 000 kroner med nedbetalingstid over 6 måneder/flere år, så er nok sistnevnte det beste alternativet. Skal du uansett bruke et kredittkort så er det viktig at renten er så lav som overhodet mulig.

Den beste renten på norske kredittkort ligger på rundt 15 prosent effektiv rente. Det er dog svært få kredittkort som har en såpass lav rente, og kanskje det beste alternativet – som er tilgjengelig for folk flest – er Santander Red. Dette kredittkortet har en effektiv rente på drøye 17 prosent, som er nesten like billig som et bra forbrukslån. Følgelig er dette et bra valg hvis du skal ha lang nedbetalingstid. Andre kort igjen kan ha renter over 30 prosent, og da må du for all del styre unna lange nedbetalingstider.

Er dette noe du MÅ ha …?

Det kanskje beste tipset er å fraråde deg å handle ting du absolutt ikke trenger. Mange av oss handler møbler, TV-er, reiser og lignende på kreditt, men det bør man kun gjøre dersom man trenger det og samtidig har råd til det. Den typiske fella mange går i er at fristelsen til å handle blir for stor når man har mange penger tilgjengelig på kredittkortet, og det er ikke alle som er like glade i å tenke konsekvens. For eksempel er det en dårlig idé å ta med seg kortet på shopping med innstilling om at man kan handle akkurat det man har lyst på.

Dette er noen av de beste tipsene du får når det kommer til fornuftig kredittkortbruk. Bruk kortet på riktig måte, og hold kontroll på egen økonomi, så vil du garantert bli fornøyd med kredittkortet ditt.

about author

Mira

post@spanialeiebil.no

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.